Algoritmik düşünce kavramının ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle algoritma kavramını öğrenmemiz gerekmektedir. Algoritma, çok basit bir ifadeyle şu şekilde tanımlanabilir;
Belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol.
Wikipedia/Algoritma
Bir algoritmanın, yani amaca ulaşmak için tasarlanan yolun, başlangıcı ve açıkça belirtilmiş bir bitişi olmak zorundadır. Buna günlük hayattan klasikleşmiş bir örnek verelim:
1. Mutfağa git.
2. Çaydanlığın alt kısmına yarıya kadar su koy.
3. Çaydanlığı ocağa koy ve altını yak.
4. İçeri git ve bir süre bekle.
5. Mutfağa git, su kaynamış mı bak.
6. Su kaynamamışsa 4.adıma geri dön.
7. Çaydanlığın üst kısmına çayı ekle.
8. Çayı demle.
9. Yirmi dakika bekle.
10. Bitir.
Anladığınız üzere, amacımız çay demlemek. Amacımıza ulaşmak için tasarladığımız 10 adımlı bu yol harika bir çay demleme algoritması. Aslında yemek tarifleri, yol tarifleri ya da gündelik işlerimizin hepsinin içerisinde algoritma var ancak sadece biz bunun algoritma olduğunu bilmiyoruz. Az çok algoritmayı “kavram” olarak anladığınızı düşünüyorum. Algoritma tasarlama ve algoritma analizleri daha sonranın konusu.
Algoritmik düşünceyi ise, bir problemi çözmek adına, o problemin çözümünün nasıl küçük ve net adımlar halinde yapılacağının belirlenmesi olarak düşünebiliriz. Ne yazık ki üniversite eğitimimize kadar algoritmik düşünce tarzımızı geliştirecek teorik ya da pratiğe dayalı dersler bulunmamakta. Hatta, mühendislik öğrencileri dışındaki öğrenciler üniversite yıllarında bile algoritmik düşünce yapılarını geliştirememekteler. Peki algoritmik düşünce yapısının geliştirilmesi önemli midir? Gelin buna siz karar verin ama önce benden algoritmik düşüncenin faydalarını dinleyin:
Gelişmiş bir algoritmik düşünce yapısı sayesinde;
- Karmaşık problemleri, çok daha basit parçalara ayırarak bu parçaların çözümlerini birleştirme yöntemiyle kolayca çözebilirsiniz.
- Bir problemin çözümünde, başkalarının hatalarını kolayca yakalayacak, kendi çözümlerinize en kolay yoldan ulaşacaksınız.
- Bir problemin birden farklı çözümü olabilir. Bu çözümler arasından hangisinin daha verimli, hızlı, kolay ve ya ucuz olduğuna çok daha kolay bir şekilde karar vereceksiniz.
- Problem çözebilme yeteneğindeki bu artış, size çok ciddi bir özgüven olarak dönecek.
- Algoritmik düşünce yapınızı günlük hayatınıza yansıtmanızla birlikte artık daha planlı, sonuç odaklı ve verimli olacaksınız.
Evet, ne düşünüyorsunuz, algoritmik düşünce yapısının geliştirilmesi önemli midir? Önemliymiş dediğinizi duyar gibiyim.
Ek olarak, Digital Planet CEO’su sayın Şerif BEYKOZ’un bu konuda yazdığı bilgilendirici blog yazısını okumanızı tavsiye ederim.
1 yorum
Furkan · 20 Mart 2021 21:35 tarihinde
Harika bir anlatım!